Voedingssupplementen: zin of onzin?

Moet je supplementen gebruiken als je gezond eet?

Het lijkt misschien vreemd maar ik zou dit wel van harte aan willen raden. Het is een hard feit dat de moderne voeding enorm is verarmd. Op zich is dat een logisch gevolg van het feit dat wij mensen graag weinig betalen voor voeding. Boeren zullen dus geneigd zijn om zoveel mogelijk planten te laten groeien per m2. Dat betekent dat er zoveel mogelijk planten in zo weinig mogelijk aarde zo snel mogelijk moeten groeien. Dat is de minst gunstige omstandigheid voor een plant om zich rustig vol te proppen met voedingsstoffen uit de omgeving. Helaas geldt ook bij biologische groente dat de boer de grond erg verschraalt doordat ook deze boer (logischerwijs) zoveel mogelijk opbrengst wil hebben van zijn grond. Daarnaast hebben onze voorouders planten vooral op smaak geselecteerd en niet op de hoeveelheid voedingsstoffen. Een appel werd het best verkocht wanneer deze groot, zoet en sappig was. Daardoor bevatten veel soorten groenten en fruit nu meer suikers en minder voedingsstoffen dan vroeger.

Kijk maar eens naar de tabel hieronder waaruit blijkt hoe weinig voedingsstoffen onze huidige groentes en fruit nog maar bevatten vergeleken met een paar jaar terug.


Voedingswaarde van groente en fruit uit 1985-1996-2002

Voedingswaarde van groente en fruit uit 1985-1996-2002
Bron: 1985/1996/2002 Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal

De belangrijkste oorzaken van dit verlies zijn de verregaande gronduitputting, luchtvervuiling, het feit dat plantjes zo snel mogelijk moeten groeien en dat planten lang worden opgeslagen. Daarnaast worden de vruchten (en de groenten) vaak onrijp geplukt en moeten ze lang op transport. In kassen worden planten zelfs vaak in glaswol geteeld, met toevoeging van groeistoffen (chemicaliën)en water.

Wat vooral zorgwekkend is, is de structureel dalende trend. En op dit moment zijn er geen aanwijzingen om aan te nemen dat deze trend gekeerd wordt.


Welke voedingssupplementen zijn zinvol?

Ik zou allereerst aanraden om vitamine D en K te gebruiken. Dit wordt extra belangrijk wanneer de leeftijd toeneemt, omdat de botkwaliteit dan langzaam achteruit gaat. Maar in bovenstaande tabel is af te zien dat we eigenlijk van allerlei vitamines en mineralen steeds minder binnen krijgen. Dus de meest logische keus is om voor een goede multivitamine te gaan. Hierin zit vaak al voldoende vitamine D en K. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren essentieel. Meer daarover in een ander artikel.


Goede kwaliteit multivitamine

Bij multivitamines gaat het uiteindelijk om de biologische beschikbaarheid van de vitamines en mineralen. Daarin verschilt een huismerk vaak enorm in kwaliteit met een orthomoleculair supplement. En om ervan zeker te zijn dat de multi goed aansluit op uw specifieke situatie raad ik een formule aan die bedoeld is voor de 50-plusser. Een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding vinden we in de meer-in-1-serie van VitOrtho. Daarvan raad ik speciaal de volgende specifieke formules aan:

  • VitOrtho Meer in 1 Man
  • VitOrtho Meer in 1 Vrouw
  • VitOrtho Meer in 1 50+

Een potje van 60 stuks kost €30 en is genoeg voor zo’n twee maanden. Dit soort orthomoleculaire supplementen zijn meestal niet zomaar verkrijgbaar bij de meeste drogisten of apotheken. Desgewenst kunnen wij ze wel voor u bestellen.