Aankomen tijdens de feestdagen?

In dit artikel komt het volgende aan bod:

  • Een enkele feestdag hoeft een gezonde basis niet te verstoren
  • Tips om de ‘schade’ te beperken
  • Waaruit bestaat die extra ‘kerst kilo’?

Allereerst: je wordt niet dik tussen kerst en oude & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst. 

Van de 365 dagen dat een jaar telt is het overgrote deel een normale dag. Ik ben erg sterk van mening dat je resultaat behaalt door een goede basisvoeding te hebben. Een feestdag kan een goede basis niet echt verstoren. Alhoewel het helemaal geen kwaad kan om het niet te gek te maken, is er geen man overboord wanneer je ervoor kiest om met de feestdagen lekker te genieten van het eten. 

Tips om de ‘schade’ te beperken

Zoals hierboven gezegd kunnen gezonde mensen heus wel een paar dagen per jaar genieten van wat lekkers zonder dat dit de lange-termijn resultaten dwarsboomt. Wil je alsnog opletten dat je niet te veel eet? Hieronder mijn beste tips. 

  1. Kom aan met een volle maag
    Wanneer je naar een borrel of een kerstdiner vol met ongezonde voeding toe gaat kan je dat beter niet met een lege maag doen. Als je er dan min of meer verzadigd arriveert kan je goed uit de voeten komen met het eten van enkele nauwkeurig geselecteerde hapjes. Als je dit vernuftig doet hoeven anderen niet eens in de gaten te hebben dat je niet echt mee-eet. Het is dan natuurlijk slim om de maag te vullen met laag-calorische voeding, zoals groentes. Je kunt de maag ook vullen door wat plantenvezels zoals vlozaad (psylium) met een paar glazen water in te nemen. Je eet dan nauwelijks calorieën maar hebt wel een erg volle maag. 
  2. Sla je ontbijt over
    Wanneer je weet dat je in de avond gaat bunkeren is een ontbijt natuurlijk nergens voor nodig. Bovendien is het voor je gezondheid veel beter om het aantal uren dat je eet wat te beperken. Onze voorouders aten hoogstwaarschijnlijk ook niet van 08:00 uur tot 23:00 uur. Neem in plaats van een ontbijt juist eens een lekkere lange wandeling. Zodoende staat de caloriebalans van die dag een grotere portie toe in de avond. 
  3. Bied aan om zelf wat mee te nemen
    Als je zelf naar de anderen met wie je kerst gaat vieren opbelt om aan te bieden dat je ook iets lekkers meeneemt zal de gastheer dat in de meeste gevallen alleen maar waarderen. Op die manier ben je er zelf van verzekerd dat er in elk geval iets is dat je wel wilt eten.

Natuurlijk is het mogelijk om alle opties te combineren. Dat zou helemaal geweldig zijn.

Wat is eigenlijk die extra ‘kerst-kilo’?
Veel mensen zullen de dag na kerst zwaarder zijn dan de dagen ervoor. Dit kan oplopen tot enkele kilo’s. Is dat vet? Hoogstwaarschijnlijk niet. Een kilo vet is maar liefst 9000 calorieën. Nu ben ik zelf een grote eter maar het gaat me niet lukken om op een dag 9000 calorieën teveel te eten. De extra kilo’s kan je beter verklaren doordat je vocht hebt vastgehouden. Niet door teveel drinken, maar bijvoorbeeld omdat je glycogeenvoorraad tijdens de feestdagen is aangevuld. Doordat je meer koolhydraten hebt gegeten en minder hebt gesport en bewogen dan op andere dagen hebben je suiker opgeslagen. In onze spieren en lever slaan we suiker op als glycogeen. Per gram glycogeen houd je 2 tot 3 gram water vast. Stel dat je 500 gram glycogeen hebt en je dit na de kerst volledig hebt aangevuld. Doe je daar dan nog eens twee of driemaal zoveel water bij dan ben je 1,5 tot 2 kilo zwaarder geworden. Dit gaat ‘vanzelf’ weer weg wanneer je je spieren weer gebruikt.

Wij hopen dat jullie erg zullen genieten van de feestdagen!