Afvallen met calorische verschillen

In dit artikel komt het volgende aan bod. 

  • Een structureel energietekort verlaagt de stofwisseling
  • Het is gezonder om af te vallen met calorische verschillen tussen de dagen
  • Voorbeeld: het 5:2 vastendieet

Calorietekort

Het is niet in 100% van de gevallen noodzakelijk, maar negen van de tien keer is er een calorietekort nodig om efficiënt af te vallen. Wanneer dit niet nodig is, dan is het huidige dieet zo ongezond dat een kwaliteitsverandering het afvallen al teweeg kan brengen. Maar voor de mensen die al redelijk gezond eten geldt dat een calorietekort echt wel nodig is. Een calorietekort is simpelweg dat men meer calorieën verbruikt dan dat men met de voeding inneemt. 

Het gevaar van een structureel calorietekort

Wanneer je dag in, dag uit in een calorietekort zit zal het lichaam zich na verloop van tijd aanpassen. Deze aanpassing houdt in dat het lichaam de stofwisseling zal vertragen wanneer het langdurig bloot is gesteld aan een calorietekort. In 1944 voerde de Amerikaanse wetenschapper het zogenaamde “uithongerings-experiment” uit. Vrijwilligers werden voor 6 maanden op een dieet gezet met slechts zo’n 1600 calorieën. Daarna mochten de deelnemers een half jaar lang gewoon eten. Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • De deelnemers verloren zo’n 25% van hun lichaamsgewicht
  • De stofwisseling van de deelnemers daalde gedurende de 6 maanden calorietekort met bijna 40%. Dus in rust verbruikten de deelnemers 40% minder calorieën dan voor het experiment! 
  • Na het experiment gingen de deelnemers weer normaal eten en kwamen ze allemaal terug op hun oude gewicht. 
  • De vrijwillige beweging nam ook significant af door het calorietekort. 

Dit soort studies zijn sindsdien verboden omdat de effecten te gevaarlijk zijn. 

Calorische verschillen

Een structureel calorietekort is dus ongezond voor je stofwisseling en leidt tot het JoJo-effect. Hoe kan je dit dan voorkomen? Door het calorietekort over slechts enkele dagen per week te verdelen. Stel dat je meerdere dagen per week 2000 calorieën eet en slechts twee dagen per week 500 kcal. Dan is er op twee dagen een calorietekort van 1500 calorieën dus totaal 3000 calorieën per week. Bij structurele calorierestrictie is dat te vergelijken met zo’n 430 calorieën per dag tekort. Maar wanneer je het calorietekort niet elke dag hebt zal de stofwisseling niet zo drastisch dalen. Een groot voordeel dus! 

Het 5:2 vastendieet

Ik heb deze methode niet bedacht.  Het is een duidelijk omschreven dieet. Er zijn boeken over geschreven en er zijn meerdere wetenschappelijke studies mee gedaan. Met het 5:2 vastendieet doe je precies wat ik hierboven beschreef:

  • Neem 5 dagen per week je normale calorische behoefte
  • Neem op 2 dagen per week slechts een kwart van je calorische behoefte
  • Doe deze twee ‘vastendagen’ niet achter elkaar

Wil je het uitproberen? Doe voorzichtig!

Natuurlijk is het even erg wennen als je op een dag maar zo weinig gaat eten. Je kunt flauw in het hoofd worden of honger hebben. Zelfs de bloedsuikerspiegel kan laag worden. Dus ik raad het voor mensen die alleen wonen of een slechte conditie hebben in principe af. Zij kunnen zoiets beter onder begeleiding doen. Maar gezonde mensen die samenwonen kunnen hier rustig mee experimenteren. Plan een vastendag niet in wanneer je die dag gaat sporten en andere belangrijke prestaties moet leveren. Op een vastendag kan je natuurlijk wel bewegen op lage hartslag, zoals wandelen of fietsen. 

Voorbeeld 500 kcal paleo-vastendag

Hieronder zie je een voorbeeld van wat je kunt eten op een vastendag van 500 calorieën op basis van voedingsmiddelen die tot het paleodieet behoren.