Afvallen door water te drinken

In dit artikel

  • Hoeveel calorieën drinken Nederlanders?
  • 4 suikerklontjes per glas
  • Vruchtensap is niet gezond
  • Wat dan wel te drinken?
  • Afvallen door water te drinken

Hoeveel calorieën drinken Nederlanders?

Als je kijkt naar de meest recente voedselconsumptiepeiling kan je zien dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 400 ml limonade, vruchten- of groentesap per dag drinkt. Daarnaast drinken volwassenen zo’n 170 ml alcoholische drank per dag. En tot slot drinkt de gemiddelde Nederlander zo’n 200 ml (karne)melk per dag. Dat is bij elkaar zo’n 770 ml calorische drank. Water, thee en koffie heb ik hierbij buiten beschouwing gelaten omdat dit geen calorieën levert (tenzij je er thee in doet). Met een gemiddelde van 44 calorieën per 100 ml is dat zo’n 339 calorieën per dag. Best veel, eigenlijk. 

4 suikerklontjes per glas

Het zal duidelijk zijn dat die calorieën uit dit soort dranken niet uit eiwitten of vetten komen, maar uit koolhydraten. De uitzondering daarop is zuivel. In melk zit wat eiwit en relatief weinig suiker. Maar het gros van de dranken die wij Nederlanders drinken geldt dat er gemiddeld zo’n 6 gram suiker (2 suikerklontjes) per 100 ml in zit. En een glas bevat meestal 200 ml, dus 4 suikerklontjes aan suikers. Dat is niet gezond. Kijk maar eens naar onderstaande tabel. 

Vruchtensap is niet gezond

Zoals blijkt uit bovenstaande tabel bevat vruchtensap meer suikers dan limonade, bier, wijn of de meeste andere dranken. Ik zou je dan dus ook van harte aan willen bevelen om van het vruchtensap af te blijven. 

Wat dan wel te drinken? 

Heel simpel. Als je dorst hebt drink je het beste water. Voor het lekkere drink je thee of koffie. En voor de gezelligheid kan je best eens een calorisch drankje gebruiken. Je kunt ook erg eenvoudig zelf een lekkere ‘infusion’ maken. Doe wat water met komkommer of fruitstukken naar keuze in een grote fles en laat de smaken er even intrekken. Of denk aan een zelfgemaakte ijsthee zoals deze

Afvallen door water drinken

In een Amerikaanse studie met ruim 18.000 deelnemers werd er gekeken naar wat het drinken van water in plaats van iets anders precies betekent voor je gezondheid. Het bleek dat de deelnemers met elk glas water dat ze dronken in plaats van iets anders maar liefst 69 calorieën uit suikers minder binnen kregen. Behalve de één-op-één vervanging van water in plaats van iets anders bleek dat water een betere dorstlesser is, waardoor de deelnemers überhaupt minder behoefte hadden aan calorische dranken. En zelfs de inname van ongezonde voeding nam af puur doordat de deelnemers meer water dronken in plaats van andere dranken. 

Conclusie: als je dorst hebt drink je vooral water!